Харчування при ожирінні і нутрицевтики NSP
Всесвітня організація охорони здоров'я визнала ожиріння новою неінфекційною епідемією, що охопила світ, за статистикою більше 500 мільйонів чоловік страждають цим захворюванням. У науковій літературі є дані про ряд серйозних досліджень, що демонструють, що у хворих ожирінням значно частіше, ніж у худих розвиваються пухлини нирки, товстої кишки, легенів, рак молочної залози та жіночої статевої сфери. Статистика показує, що люди, що мають надлишкову вагу, раніше старіють і менше живуть. Підраховано, що при ожирінні другого ступеня тривалість життя в середньому на 5 років, а при ожирінні третього ступеня в середньому на 10-15 років коротше, ніж у осіб з нормальною вагою. Якщо б люди не хворіли на ожиріння, то середня тривалість життя в популяції збільшилась на 4 роки.
Ніколи проблемі харчування не приділяли так багато уваги, як за останні 10 років, прагнення людей вести здоровий спосіб життя обов'язково передбачає правильне ставлення до харчування. Відомо, що в їжі містяться поживні елементи, що забезпечують організм енергією і потрібні для росту і підтримки життєдіяльності тканин, їх людський організм не здатний самостійно виробляти і тому повинен отримувати ззовні.
Необхідні організму поживні речовини поділяються на шість основних типів:- вуглеводи
- білки
- жири
- вітаміни
- мінеральні елементи
- вода
Білки відносяться до основних харчових речовин, визначальним характер харчування, в організмі присутні близько 50 тисяч різних типів білків. При достатньому надходженні в організм білка найбільш повно проявляються всі корисні властивості інших харчових речовин – жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин. Основне призначення білків їжі – побудову нових клітин і тканин, що забезпечують розвиток зростаючого організму. У зрілому віці, коли процеси росту вже повністю завершені, необхідність в пластичних речовинах знижується, але залишається потреба в регенерації (відновлення) зношених клітин. Відомо, що чим активніше фізична діяльність людини та вище м'язова навантаження, тим більше потрібно білка, тому в людей зрілого віку, які ведуть активний спосіб життя, потреба в білку досить висока. Регулярне надходження білка необхідно також для підтримки сталості специфічних білків організму, які виконують в організмі складні функції, входячи до складу гормонів, ферментів та антитіл, які беруть участь у найважливіших біохімічних процесах життєдіяльності організму. Кількісне і якісне сталість власних білків організму підтримується за рахунок використання білків їжі, що підтверджує необхідність застосування досить великих кількостей білка в будь-якому віці.
Молочні продукти багаті білками, кальцієм, а також фосфором, вітамінами А і групи В. До молочних продуктів належать молоко, кисломолочні напої, сир, сири і морозиво. Кисломолочні продукти містять лактобактерії, які беруть участь у ферментативному розщепленні білків, жирів і вуглеводів, створюють в кишечнику кислу реакцію і тим самим сприяють всмоктуванню кальцію, вітаміну D, заліза і активно беруть участь у синтезі вітамінів.
М'ясні продукти багаті білком, залізом, мікроелементами і вітамінами групи В, білки тваринного походження містяться в яловичині, телятині, баранині, свинині, домашньої птиці, риби та дичини. У м'ясі завжди міститься жир, його кількість в рибі і домашньої птиці зазвичай менше, ніж в яловичині, свинині, телятини і баранини.
В даний час дуже популярні замінники м'яса, що містять рослинні білки – боби, горох, горіхи і гриби. Для повноцінного харчування рекомендується поєднувати білки рослинного, молочного і тваринного походження.БАД НСП, що містять повноцінні білки:НУТРІ БЕРН (NUTRIBURN) – білковий коктейль з тонізуючим дією ліполітичних.
ВІЛЬНІ АМІНОКИСЛОТИ (Free Amino Acids) – джерело повноцінного білка і стимулятор обмінних процесів.
СМАРТМИЛ\ВАНІЛЬНИЙ КОКТЕЙЛЬ (SMARTMEAL\VANILASHAKE) – джерело протеїну і поживних речовин.
Жири по своєму енергетичному потенціалу більш ніж у два рази перевищують енергію білків і вуглеводів, є основним джерелом енергії і беруть участь у більшості процесів життєдіяльності організму. Добре відомо також властивість жирів підвищувати смакові якості їжі і викликати тривале насичення, вони містять жиророзчинні вітаміни – A, D, E і Що Все це дозволяє розглядати жири як обов'язкову складову частину повноцінного харчового раціону. Велику роль у здоровому харчуванні відіграють ненасичені жирні кислоти, які частіше зустрічаються в жирах рослинного походження – оливковій, бавовняному, соєвій, кукурудзяній та соняшниковій олії, крім того ними багатий риб'ячий жир. Найважливішим аспектом дії поліненасичених жирних кислот є їх участь в забезпеченні передачі нервових імпульсів і поліпшення пам'яті, інтелектуальної та фізичної витривалості, вони поліпшують мозковий і периферичний кровообіг, знижують холестерин, перешкоджають утворенню кров'яних згустків, сприяє збереженню і відновленню еластичності судин.
БАД НСП, що містять повноцінні жири:
ОМЕГА-3 ПНЖК НСП (OMEGA-3 (EPA NSP) – антиоксидантний комплекс поліненасичених жирних кислот.
Овочі та фрукти містять рослинну клітковину, яка виводить з організму важкі метали і радіоактивні речовини, різні види патогенних мікроорганізмів і нормализуетфункционирование кишечника. В овочах і фруктах містяться пектини і целюлоза, вони є джерелом розчинних і нерозчинних харчових волокон – рослинної клітковини. При попаданні в шлунково-кишковий тракт клітковина вбирає рідину, значно збільшується в об'ємі і очищає слизові оболонки кишечника. Харчові волокна надають позитивну дію на функціональний стан шлунково-кишкового тракту, стимулюють його секреторну та евакуаторну функції, сприяють виведенню з організму токсичних речовин, продуктів обміну речовин, холестерину, важких металів та радіонуклідів, нормалізують обмін жовчних кислот. Рослинна клітковина також має стимулюючу дію відносно захисної мікрофлори кишечника і сприяє її відновленню. Антиоксидантні властивості фруктів і овочів сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, покращуючи їх пружність та еластичність.
БАД НСП, що містять рослинну клітковину:
ЛОКЛО (LOCLO) – ентеросорбент на основі рослинної клітковини.
ФЕТ ГРАББЕРЗ (FATGRABBERS) – ентеросорбент, гепатопротектор, регулятор обміну.
Вуглеводи – поживні речовини, які ефективно використовуються в якості джерела енергії, більше половини енергетичних потреб організму забезпечують вуглеводи, вони містяться у всіх харчових продуктах, але особливо багато їх в крупах, фруктах і овочах. Вуглеводи є основною частиною харчового раціону людини, їх споживається приблизно 4 рази більше, ніж білків і жирів. Зернові і солодкі продукти є найбагатшим джерелом вуглеводів, крім того, вони забезпечують організм вітамінами групи В і залізом. До цієї групи продуктів відносяться хліб, крупи, страви з кукурудзи і вівса, халва і різні випечені вироби з цільного зерна або збагаченої борошна. Коли цільні насіння злакових піддають обробці з метою видалення зовнішніх оболонок, втрачається багато вітамінів групи В, заліза та інших мінеральних елементів, тому максимально корисними є натуральні зернові продукти. Застосування вуглеводів при ожирінні необхідно максимально скоротити.
БАД НСП, що містять корисні вуглеводи:
СТЕВІЯ (STEVIA) – цукрозамінник і антиоксидант.
Вітаміни – це біологічно активні речовини, які представляють інтерес не тільки як незамінні складові частини харчового раціону, але і як неспецифічні фармакологічні засоби, що широко застосовуються у медичній практиці. Гіповітамінози – стани, пов'язані з недостатнім вмістом вітамінів в організмі, часто виникають при неправильному, якісно неповноцінному харчуванні, вони також обумовлені багатьма факторами, серед яких величезну роль відіграють патологічні зміни окремих органів і систем: це можуть бути гострі і хронічні ураження кишечника, порушення функції печінки, гормональні зрушення в організмі. Фрукти і овочі багаті вітамінами А, С і харчовими волокнами. Хорошим джерелом вітаміну С служать цитрусові, садові ягоди і фрукти, помідори. Вітаміном А багаті всі овочі темно-зеленого, жовтого або оранжевого кольору. Важливе завдання фруктів і овочів – насичення організму вітамінами та макро - і мікроелементами, необхідними для посилення обмінних процесів.
Мінеральні речовини – хімічні елементи, що виникли в результаті природних фізико-хімічних процесів у земній корі, вони містяться в кожному живому організмі в дозах від міліграма до грама і більше. З 106 елементів періодичної системи Менделєєва Д. І. у людському організмі постійно присутні 86. Макроелементи – речовини, що містяться в організмі у великій кількості, до них відносяться вуглець, водень, азот, кальцій, фосфор, сірка, азот, магній, натрій, хлор і ін Мікроелементи – речовини, частка яких в організмі невелика – це кремній, цинк, залізо, хром, мідь, марганець, молібден, кобальт, йод, фтор та ін На відміну від білків, жирів і вуглеводів, мінеральні речовини не мають енергетичної цінності, але практично всі ферментативні процеси в організмі неможливі без їх участі.
Поживні веществаиграют важливу роль для здоров'я організму в цілому і допомагають боротися з ожирінням: вітаміни значно посилюють обмінні процеси в організмі, а мікроелементи конкретно впливають на всі етапи боротьби з ожирінням, зокрема, хром допомагає регулювати рівень глюкози в крові, знижує апетит і перешкоджає виникненню цукрового діабету. Цинк є каталізатором в процесах окислення і підсилює виділення гормонів гіпофіза. Кобальт активізує процеси розщеплення глюкози, а йод гальмує синтез холестерину і стимулює функції щитовидної залози. Вітамінно-мінеральні комплекси насичують організм пацієнта, яка дотримується низькокалорійної дієти, вітамінами і мікроелементами рослинного походження, які легко засвоюються організмом на всі 100%.
БАД НСП, що містять вітаміни, макро - і мікроелементи:
КОЛОЇДНІ МІНЕРАЛИ З СОКОМ АСАЇ (COLLOIDALMINERALSWITHACAIJUICE) – профілактика мікроелементозу та поповнення дефіциту макро - і мікроелементів.
ПАСТИЛКИ З ЦИНКОМ (ZINCLOZENGES) – заповнення дефіциту цинку.
ХЕЛАТ ЗАЛІЗО (IRONCHELATE) – заповнення дефіциту заліза.
ХРОМ ХЕЛАТ (СHROMIUMCHELATE) – регуляція вуглеводного обміну і зниження апетиту.
СУПЕР КОМПЛЕКС (SUPERCOMPLEX) – збалансований полікомпонентних вітамінно-мінеральний комплекс.
ТНТ (TNT) – живильний вітамінно-мінерально-энтеросорбентный коктейль.
ЗАХИСНА ФОРМУЛА НСП (DEFENSEMAINTENANCENSP) – вітамінно-мінерально-рослинний антиоксидант.
ВІТАМІН Е (VITAMINE) – поповнення дефіциту вітаміну Е.
ВІТАМІН С (VITAMIN C) – поповнення дефіциту вітаміну С.
КЕЛП (KELP) –джерело природного йоду і регулятор обмінних процесів.
ЛЮЦЕРНА (ALFALFA) – джерело поживних речовин, регулятор обмінних процесів.
Вода – один из наиболее важных компонентов организма, составляющий около 2/3 его массы. Вода является главным компонентом всех биологических жидкостей, она служит растворителем для питательных веществ и шлаков. Велика роль воды в регуляции температуры тела и поддержании кислотно-щелочного равновесия, она участвует во всех протекающих в организме химических реакциях. Ежедневно организм теряет 2-3 литра воды с дыханием, потом и другими выделениями. Для возмещения этих потерь взрослые люди должны ежедневно выпивать 6-8 стаканов воды, остальное ее количество поступает в организм с пищей и напитками. Наиболее богаты водой фрукты и овощи.
В заключение необходимо отметить, что правильное питание позволяет организму максимально реализовать свой генетический потенциал и необходимо при борьбе с ожирением, для этого необходимо: Питаться разнообразно 4-5 раз в день Поддерживать идеальный вес, устраивая еженедельные разгрузочные дни – белковые, овощные и фруктовые. Избегать чрезмерного потребления жирной пищи и исключить углеводы, кроме фруктов и овощей, можно немного гречки, перловки и овса. Потреблять пищевые продукты, содержащие белки, пищевые волокна, витамины, макро- и микроэлементы. Обмежити споживання смаженого, солоного, гострого і алкоголю. І завжди пам'ятати про достатньої фізичної навантаженні, у русі – життя!
- Витамин D и Covid: Первые исследованияВ крупном популяционном исследовании, проведенном в Израиле с 1 февраля по 30 апреля 2020 года, было установлено, что низкий уровень витамина D в плазме является независимым фактором риска заражения COVID-19. Исследование было опубликовано 23 июля вПовна версія статті
- Як протистояти ГРВІ та короновирусной інфекціїНавесні традиційно прийнято підтримувати імунітет організму, а тут ще коронавірус. Що робити?Повна версія статті