Наша печінка: що вона любить
Ми всі знаємо, що печінка – один з найважливіших органів людини. А чи добре ми представляємо яку роль виконує печінка в нашому організмі?
Наша печінка:
Знешкоджує різні чужорідні речовини, алергени, отрути і токсини, у тому числі небезпечні ліки, перетворюючи їх менш токсичні або легко видаляються з організму речовини.
Робить безпечними кінцеві продукти азотистого обміну, такі як аміак, який печінка перетворює в сечовину, а вона в свою чергу виводиться з організму нирками.
Переробляє токсичні продукти мікрофлори кишечника.
Синтезує холестерин, необхідний для міцності клітинних стінок всіх тканин нашого організму, ліпіди і фосфоліпіди. Регулює ліпідний обмін.
Виробляє жовч, яка необхідна для переварювання їжі. Печінка людини виробляє близько 600 мл жовчі в добу.
Виробляє білки, що забезпечують згортання крові (фібриноген, протромбін) і розріджують кров (гепарин).
В цілому печінка виконує більше 500 різних функцій. Такий напружений режим роботи протягом життя людини негативно позначається на цьому органі, який іноді «втомлюється» і потребує нашої турботи.
Спеціально для вас ми склали список «улюблених» і «нелюбимих» продуктів печінки.
Що вона «не любить»?
Продукти, які піддалися обробці – стерилізації, пастеризації, а також містять барвники, консерванти.
Мариноване, копчене, смажене, а також гострі страви і приправи.
Сосиски та ковбаси, готовий фарш (вони містять нітрати і надто навантажує печінку).
Кислі ягоди (журавлину, ківі), редьку, редис, часник, сало.
Жирне м'ясо (особливо свинину і баранину), м'ясо гуски і качки.
Фаст-фуд, жирні та солодкі пироги і торти.
Спиртне, в тому числі пиво, міцну каву без молока.
І звичайно ж, печінка не любить «палити».
А що «любить» печінка?
Дієту з нежирними, приготованими на пару стравами.
Овочі. Тут лідируюче положення у моркви, капусти, буряків, кукурудзи, помідорів, огірків, а також у кабачків, гарбуза, петрушки, кропу.
Банани, фініки, чорнослив, родзинки, яблука, айву, гарбуз.
Нежирну рибу: форель, тріску, судака, коропа. З м'яса більше «любить» телятину і індичку.
Сир, кефір (типу йогурту), свіже молоко, сир, яйця (у вигляді омлету).
Мед! По одній чайній ложці двічі на день за 30 хвилин до їжі.
Хліб з цільного зерна, крупи (тобто продукти, що містять клітковину).
Чистий некип'ячену, «живу» воду.
Лів Гард НСП.
Біологічно активна добавка до їжі Liv-Guard від NSP розроблена з урахуванням сучасних знань в області біохімії і токсикології, складена тільки з натуральних природних сполук і є потужним засобом для відновлення печінки і підтримки її діяльності. Liv-Guard містить екстракти двох лікарських рослин: розторопші плямистої та кульбаби, а також β-каротин і вітамін С, які володіють антиоксидантними властивостями і захищають клітини печінки від дії токсичних речовин. До складу також входять холін і інозитол, що запобігають жировій інфільтрації печінки.
- Витамин D и Covid: Первые исследованияВ крупном популяционном исследовании, проведенном в Израиле с 1 февраля по 30 апреля 2020 года, было установлено, что низкий уровень витамина D в плазме является независимым фактором риска заражения COVID-19. Исследование было опубликовано 23 июля вПовна версія статті
- Як протистояти ГРВІ та короновирусной інфекціїНавесні традиційно прийнято підтримувати імунітет організму, а тут ще коронавірус. Що робити?Повна версія статті